vrijdag 28 oktober 2016

Herfst in de klas

Jules (de klaspop) was op een ochtend vroeg wakker en hij had voor ons een mooi schilderij gemaakt. Toen we vroegen aan Jules wat het was, zei hij dat hij het bos in de herfst geschilderd had. Jules had z'n best gedaan maar de kleuters merkten toch op dat de kleuren die hij gebruikte niet juist waren. Zo hebben we alle verf uit de kast gehaald en aan Jules getoond welke kleuren er in de herfst zijn. Zo vonden we de kleuren groen, geel, rood, oranje, bruin en oker.


Daarna gingen we zelf aan de slag om ons bos te knutselen. De kleuters mochten met hun handen schilderen. Zo herhaalden ze nog eens de herfstkleuren. Een kleuter vroeg ook nog een beetje 'oktober' verf. Daarmee bedoelde hij 'oker' verf.We bekeken onze schilderijen maar oei, er stonden nog geen bomen in het bos. Wie koos een dikke boom of een hoge boom?We waren bijna klaar, nu nog overal blaadjes in het bos. Daar konden de kleuters kiezen om snippers te knippen, te scheuren of om propjes van crêpepapier maken.We hadden ook een herfsttafel in de klas. Wie durft de bolster vastnemen en er de kastanje uithalen? Wie kan alle eikels en kastanjes sorteren in de potten? Wie kan de verstopte nep spinnen vinden?Er was ook een spelletje om de juiste helften van de blaadjes bij elkaar te zoeken.
We deden ook schrijfdans. Dat is met beide handen tegelijk op muziek tekenen. Hierbij ontwikkelen de kleuters hun grote motoriek en ervaren ze beide lichaamshelften. Ze tekenden eerst bomen en dan de dwarrelende blaadjes. Het resultaat is hier helemaal niet van belang maar de ontspannen armbewegingen is hier al het begin van de schrijfmotoriek.De donderdag voor de vakantie was het 'pompoen dag'. Heel wat kleuters hadden een pompoen meegebracht naar de klas. Ze mochten de pompoenen wegen. Sommige waren zwaar, de kleinere waren licht. Dan hebben we ze ook gesorteerd van groot naar klein.
Het werd ook heel gezellig als alle lichtjes in klas uit waren en een kaarsje brandde in de pompoengezichtjes. En natuurlijk hebben we ook lekkere pompoensoep gemaakt.


En toen had iedereen een oranje soepsnor van de lekker soep! Grappig :-)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten